2.6 Кислоти

 

 

2.6.1 Кислоти можуть спричиняти важкі хімічні опіки, отруєння, вибухи, а також роз'їдання металу котла цистерни.

2.6.2 Кислоти перевозяться тільки у власних спеціалізованих цистернах.

2.6.3 Використання звичайних цистерн (загального парку) для перевезення кислот не допускається.

2.6.4 На цистернах для перевезення кислот має бути таке розпізнавальне забарвлення і такі трафарети:
уздовж котла цистерни з обох боків наноситься жовта смуга шириною 500 мм, а на торцевих днищах - тією самою фарбою квадрат розміром 1х1 м;
на квадратах і в центральній частині котла з обох боків у залежності від того, під яку кислоту призначена цистерна, наносяться чорною фарбою такі трафарети (висота букв 150 мм): "Серная кислота"; "Меланж"; "Олеум"; "Соляная кислота".
Крім того, власні кислотні цистерни мають бути пофарбовані і мати трафарети згідно з пунктами 1.4.13 і 1.4.15 цих Правил.

2.6.5 Концентрація і якість кислоти, що наливається, мають відповідати вимогам діючих стандартів.

2.6.6 Приготування меланжу, а також інгібування соляної кислоти проводиться відправником до наливу у спеціально пристосованих ємкостях. Виконання цих операцій безпосередньо у цистернах у процесі наливу не допускається. Температура меланжу при наливі в цистерни має бути не вище +30оС, а в літній період - не вище +40оС.

2.6.7 Після наливу кислоти відправник зобов'язаний закрити кришку люка цистерни на кислотостійкій прокладці, ретельно закрутити баранці, опломбувати цистерну і протерти котел.

2.6.8 Злив кислот провадиться повністю з видаленням шламу. Після зливу кислоти одержувач зобов'язаний негайно щільно закрити кришку люка на кислотостійкій прокладці, закрутити баранці, опломбувати цистерну і протерти котел.

2.6.9 Перед направленням кислотних цистерн для ремонту котла відправник (одержувач) зобов'язаний своїми засобами очистити котел цистерни, нейтралізувати, промити і дегазувати його. Промивка цистерн провадиться з дотриманням правил охорони праці і забезпеченням збереженості цистерн.
Після промивання і дегазації відправник (одержувач) додає до перевізних документів довідку про промивання і дегазацію цистерни і повну безпечність виконання робіт всередині котла цистерни.

2.6.10 У разі виявлення під час перевезення течі кислоти несправна цистерна негайно відчіпляється від поїзда і подається на окрему колію.
Про течу цистерни станція сповіщає по телеграфу або телефону відправника або одержувача, або найближче підприємство наливу (зливу) кислот (у залежності від місцезнаходження несправної цистерни), які зобов'язані в добовий термін після одержання повідомлення направити працівників з обладнанням для перекачування кислоти. При необхідності для перевезення працівників з обладнанням до місця перекачування такої цистерни станція зобов'язана надати вагон.
Вантаж перекачується у відповідну кислотну цистерну незалежно від її належності до того чи іншого підприємства.
У разі відсутності такої цистерни станція відчеплення негайно доводить до відома дирекції або управління залізниці для направлення відповідної цистерни.